Billån

Billån

Behöver du låna till bil? Jämför räntor på billånet innan du ansöker.

Vi hjälper dig jämföra räntan på billån

När du behöver låna pengar för att köpa en bil så har du olika möjligheter till detta. Vilken typ av finansiering som passar just dig bäst beror på din egen ekonomi (hur stor kontantinsats du har), hur gammal bilen är och om du köper bilen av en privatperson eller av en bilhandlare.

 

Billån med säkerhet

Ett klassiskt billån är ett lån där bilens värde står som säkerhet i lånet. Ett billån hos en återförsäljare eller hos en bank kräver att du har en kontantinsats som motsvarar 20% av bilens värde. Du kan alltså låna upp till 80% av vad objektet kostar.

Den största fördelen med ett billån där bilen står som säkerhet är att räntan oftast blir mer fördelaktig än för ett privatlån. Om du tar ett billån via banken så är det allra oftast ett krav att bilen köps hos en auktoriseras bilhandlare. Det är alltså oftast inte möjligt att ta ett billån hos banken för att finansiera ett bilköp av en privatperson. En annan nackdel med ett billån hos banken är att det oftast finns ett krav kring hur gammal bilen får vara när lånet ska vara slutbetalt vilket betyder att lånetiden kan bli kort.

Billån utan säkerhet – privatlån

Ett privatlån kan du använda till precis vad du vill, t ex för att finansiera ett bilköp. Här spelar det heller ingen roll om bilen du köper säljs av en bilhandlare eller av en privatperson. Fördelen är såklart att du slipper skjuta till en kontantinsats och att du kan välja bland flera långivare. Nackdelen är att räntan oftast är högre.